Як приготувати бездріжджовий хліб в домашніх умовах (Рецепти)

Хліб люблять абсолютно у всьому світі! Він є головним і невід’ємним компонентом кожного прийому їжі. Існує величезна кількість видів хліба, і деякі з них можна приготувати без використання дріжджів. Бездріжджовий хліб — важлива частина здорового раціону. Випічка без дріжджів в стародавні часи навіть використовували з лікувальною метою. Сьогодні ж вона знову набирає популярність.

 

Користь бездріжджового хліба

Приготування такого хліба зараз користується популярністю серед людей, які стежать за своїм здоров’ям і зовнішнім виглядом. Любителі пухкої випічки часто скаржаться на зайві кілограми.

  • Основна користь цього бездріжджового хліба полягає в тому, що його спекли без додавання дріжджових грибків. Чим вони шкідливі для організму? Потрапляючи в кишечник, вони активно розмножуються і порушують баланс бактерій, що мешкають там, які впливають на багато процесів в організмі, аж до сили імунітету і зміни настрою. Перед тим як пекти дріжджове тісто, його потрібно наполягти, а в цей час дріжджі утворюють багато порожнин вуглекислого газу, які потім стануть причиною підвищеного газоутворення в кишечнику.
  • Так як бездріжджове тісто не передбачає наявність дріжджів, потреба в допоміжних інгредієнтів для їх більш активної реакції теж пропадає. Тобто цукру в бездрожжевом тесті куди менше, а може, і взагалі немає.
  • Бездріжджовий хліб в своєму складі має багато целюлози, яка позитивно впливає на перистальтику кишечнику. Його консистенція щільніше, ніж у дріжджовий випічки, а тому при перетравленні активно задіяні м’язи шлунково-кишкового тракту.
  • Бездріжджовий хліб довше зберігатися.

Варто звернути увагу, що найчастіше щільність бездріжджового хліба набагато вище, ніж у звичайного зробленого на дріжджах, і за смаком він може сподобатися не кожному.

Загрузка...

Бездріжджові закваски

Хороший хліб без дріжджів в магазині дістати важко. Виробники в гонитві за пишністю додають при виробництві дикі дріжджі, але по суті, вони нічим не відрізняються від звичайних. Щоб знайти повну впевненість у користі продукту, краще приготувати його власноруч. Знання рецептів заквасок тут необхідно, адже з них починається приготування.

Вічна закваска

Цей рецепт найпростіший, а свою назву отримав за те, що таку закваску можна прибрати в холодильник і діставати за необхідності, лише іноді її потрібно підгодовувати.

Інгредієнти:

  • борошно — 300 грам;
  • вода — 300 мілілітрів.

Приготування:

 

  • Змішати третина води і борошна. Залишити під рушником в теплі. Кілька разів в день перемішувати, тому що маса буде починати бродити.
  • Додати ще стільки ж інгредієнтів і поставити в тепло

 

  • Підгодовувати закваску останній раз за тією ж технологією. Коли вона збільшиться в 2 рази, можна сміливо ділити навпіл. З однієї частини готувати хліб, а другу поставити на зберігання в холодильник.
Дивіться також:  Компот із червоної смородини на зиму

На кефірі

Частіше застосовується з використанням житнього борошна, тому підійде для приготування житнього хліба.

Інгредієнти:

  • кефір — 150 мл;
  • борошно — 50 грам + деяку кількість для консистенції.

Приготування:

  • Необхідно залишити кефір в спокої на 3 дні.
  • Далі, додати 50 грам борошна і залишити під рушником на добу.
  • З допомогою борошна довести тісто до консистенції як для оладок і залишити під рушником на кілька годин.
Загрузка...

Рисова

Ще один рецепт, який можна залишити на зберігання в холодильнику. Також таку закваску використовують для приготування млинців і пирогів.

Інгредієнти:

  • рис — 100 грам;
  • кип’ячена вода — 1,5 склянки;
  • борошно — 7 столових ложок;
  • цукор — 30 грам.

Приготування:

  • Рис залити склянкою води, додати 10 г цукру, після чого накрити рушником на 3 доби.
  • Процідити, додати половину борошна і ще 10 грамів цукру. Коли маса почне бродити, додати ще ложку борошна і півсклянки води, залишити на добу.
  • Всипати борошно і цукор, після чого можна готувати тісто з використанням цієї закваски.

Монастирська

Ця закваска може зберігатися в холодильнику більше місяця.

Інгредієнти:

  • теплий огірковий або капустяний розсіл (без оцту);
  • житнє борошно;
  • цукор.

Приготування:

  • Борошно всипати в розсіл до утворення консистенції рідкої сметани. 
  • Додати за смаком цукор.
  • Поставити закваску в тепле місце.
  • Не менше 3 разів закваску слід осадити, після того як вона підніметься.

З медом

Підійде для любителів натурального ласощі або тих, хто не допускає присутність цукру в раціоні.

Інгредієнти:

  • борошно — 400 грам;
  • мед — 10 грам;
  • вода — 220 мл.

Приготування:

  • Змішати 100 г борошна, 70 мілілітрів теплої води і 10 грамів меду. Залишити під рушником на 2 діб.
  • На 3 день з’явиться кислуватий запах. Необхідно додати ще 75 мілілітрів води і 150 грам борошна. Змішати і прибрати на добу.
  • Підгодувати, додавши інгредієнти в тій же кількості, що і в попередній раз. Залишити на добу.
  • Додати залишилися інгредієнти, і почекати 12 годин. Після цього часу можна готувати випічку з використанням закваски.

Рецепти випічки

Коли закваска вже готова, а це найважче, пора приступати безпосередньо до приготування бездріжджового хліба.

Рецептів існує безліч. Молоко можна сміливо замінити сироваткою, тоді вийде бездріжджовий хліб на сироватці, а якщо додати різні зерна і злаки — монастирський хліб.

Без закваски

Інгредієнти:

  • мука — 300-400 грам;
  • кефір — 300 грам;
  • сода — на кінчику ножа;
  • сіль — 10 грам;
  • цукор — 10 грам;
Дивіться також:  Чим відрізняється крем-суп від супу-пюре

Приготування:

  • Просіяти сухі інгредієнти в миску.
  • Кефір, змішаний з содою, наполягати 5 хвилин.
  • Додати рідку частину в сухі інгредієнти, замісити тісто (спочатку ложкою, а потім руками на столі). Дати тісту піднятися протягом 30 хвилин.
  • Розім’яти тісто на столі руками.
  • Надати форму, зробити надрізи і випікати в духовці спочатку 15 хвилин при 230 градусах, потім при 200 до золотистої скоринки.
  • Накрити готовий хліб рушником на 5-10 хвилин, а потім можна спробувати готову бездріжджовий випічку.

Бородінський

Інгредієнти:

  • закваска — 6 столових ложок;
  • борошно пшеничне — 250 грам;
  • борошно житнє — 150 грам;
  • молоко — 1 стакан;
  • соняшникова олія — 1,5 столові ложки;
  • цукор — 50 грам;
  • солод — 4 столових ложки;
  • коріандр мелений — 10-15 грам;
  • сіль — 8 грам;
  • вода — 300 мілілітрів.

Приготування:

  • Спочатку потрібно приготувати опару. Змішайте закваску, половину склянки молока і 100 грам борошна. Залишити на 4-5 годин, протягом яких тісто підніметься в 2 рази.
  • Солод замочити в 200 мілілітрах води на 10 хвилин.
  • Розмішати сіль і цукор в половині склянки води, після чого додати до опарі. Змішати борошно пшеничне з житнього і всипати склянку суміші.
  • Додати масло, солод і коріандр, змішати
  • Всипати решту борошна і вимішувати тісто. Руки змастити маслом, щоб не прилипало.
  • У змащеній маслом формі залишити хліб на 3-4 години він повинен збільшитися вдвічі. Можна посипати цілим коріандром.
  • Готувати в духовці 30-40 хвилин при 200 градусах.
  • Готового хліба під рушником дати йому охолонути, щоб його можна було легко розрізати.

Монастирський

Інгредієнти:

  • закваска;
  • вода;
  • борошно житня з висівками або пшенична;
  • горіхи і родзинки;
  • сіль, цукор.

Приготування:

  • У форму для випікання покласти частину закваски і залити 100 мл води.
  • Додавати борошно, поки суміш не стане тягучим, і не буде нагадувати густу сметану.
  • Залишити опару в теплі на 3-5 годин. Про її готовність скажуть з’явилися бульбашки і характерний кислуватий запах.
  • Замісити тісто для монастирського хліба, послідовно додаючи в опару борошно, цукор і сіль. Тісто повинне вийти повітряним, негустим і нежидким.
  • За бажанням можна додати горіхи і родзинки.
  • Форму змастити рослинним маслом і присипати борошном. Заповнити її тестом лише наполовину.
  • Залишити на півгодини в теплі. За цей час тісто має піднятися до країв ємності.
  • Випікати в духовій шафі на слабкому вогні. Приблизно через 1 годину хліб буде готовий.
  • Скоринку можна змастити підсолодженою водою, накрити рушником і залишити остигати.
Дивіться також:  Як солити моховики на зиму

Цільнозерновий

Інгредієнти:

  • молоко — 180-200 мл;
  • цільнозернові борошно — 400 грам;
  • вівсяні пластівці — 45 грам
  • йогурт — 200 мілілітрів;
  • розпушувач або сода — 1 чайна ложка;
  • сіль — 1 чайна ложка;
  • горіхи, сухофрукти — за бажанням.

Приготування:

 

  • У ємності змішати всі сухі інгредієнти.
  • Окремо у йогурт додати молоко.
  • Рідку частину влити в суху, перемішати.
  • Вимісити тісто. Якщо буде сухим, додайте трохи молока.
  • Викласти тісто на пергаментний папір. Сформувати хліб, залишити під рушником на 20-30 хвилин.
  • Розігріти духовку до 180 градусів і випікати 30-40 хвилин.

 

У духовці

Інгредієнти:

  • закваска — 6-7 столових ложок;
  • борошно — 600 грам;
  • вода — 250 мілілітрів;
  • цукор — 50 грам;
  • соняшникова олія — 3 столових ложки;
  • сіль — 20 грам.

Приготування:

 

  • Борошно разом з сіллю і цукром просіяти в миску.
  • Поступово влити олію, перемішати.
  • Додати закваску.
  • Частинами вливати воду і замішувати тісто.
  • Прибрати під рушник.
  • Залишити доходити на 2 години. Перекласти у форму тільки збільшений у 2 рази тісто.
  • Випікатися хліб буде 1 годину при 180 градусах.

 

В хлібопічці

Інгредієнти:

  • закваска — 4 столових ложки;
  • борошно — 390 грам;
  • висівки — 95 грам;
  • вода — 280 мл;
  • сіль — щіпка;
  • соняшникова олія — 5 мл.

Приготування:

 

  • Влити в чашу спочатку рідкі інгредієнти, потім до них додати сухі.
  • Виставити індивідуальний режим запікання.
  • Заміс на 15 хвилин, а потім підйом на 2 години.
  • Заміс — 5 хвилин, підйом — 2 години.
  • Підйом — 2 години.
  • Випікання — 1,5 години.

 

В мультиварці

Інгредієнти:

  • закваска — 1 столова ложка;
  • борошно — 800 грам;
  • сметана — 75 грам;
  • вода — 1 склянка;
  • яйце — 1 штука;
  • соняшникова або оливкова олія — 1 столова ложка;
  • цукор — 50-60 грам;
  • сіль — 8 грам.

Приготування:

 

  • В закваску влити воду, розбити яйце і додати цукор.
  • Додати масло, сметану і сіль.
  • Просіяти в тісто борошно невеликими порціями. Воно має бути трохи липким. Після цього додавати борошно не потрібно.
  • Вимішувати тісто протягом 5 хвилин, перед цим присипавши стіл 2 столовими ложками борошна.
  • Дати тісту настоятися в теплі 1 годину.
  • Форму з тістом, попередньо змащену маслом, відправити в каструлю, закрити і залишити приблизно на 2 години.
  • Поставити режим «Випічка» на 1,5 години.
  • Перевернути хліб на іншу сторону і випікати 30 хвилин.
  • Викласти готовий хліб, накривши рушником. Через пару хвилин можна пробувати.