Гарбуз з яблуками, запечений в духовці

tykva-s-yablokami-zapechennayaЯскрава красива гарбуз – прикраса городу, але вона може стати прикрасою столу, якщо її вміло приготувати. У різних народів є свої улюблені страви з цього привабливого і дуже корисного овоча. Одним з кращих способів приготування гарбуза вважається запікання. У цьому випадку вона зберігає багато корисних речовин, виходить м’якою, ніжною і ароматною. Багатьом подобається гарбуз з яблуками, запечена в духовці. Рецепт цієї страви представлений декількома варіантами, у кожного з яких є свої переваги.

Особливості приготування

Гарбуз з яблуками можна запекти цілком, вийнявши з неї м’якоть з насінням і нафаршировав фруктами, або шматочками. Добре доповнюють цей гармонійний дует свіжі ягоди або сухофрукти, мед і горіхи. Склад залежить від конкретного рецепту, і технологія теж може частково залежати від нього. Проте є кілька загальних правил, які необхідно знати незалежно від того, за яким рецептом ви маєте намір запекти гарбуз з яблуками.

  • Гарбуз пропікається повільно, тому готувати її потрібно довго. Яблука стануть м’якими швидше. Тому для запікання з гарбузом треба вибирати тверді плоди.
  • Для запікання з яблуками більшою мірою підходить гарбуз солодких сортів. Перевагу краще віддати тій, у якій яскраво-помаранчева м’якоть.
  • Гарбузі не вистачає кислинки, яблука цей недолік скрашують, однак доповнити їх можна лимонним соком. Тоді смак і аромат готового страви будуть більш насиченими.
  • Перевіряючи готовність страви, слід звертати увагу на ступінь готовності гарбуза. Для цього її можна проколоти виделкою або ножем. Якщо вона м’яка, то готова, а якщо встигла запектися гарбуз, запеклися і інші продукти.

Знаючи ці особливості, ви можете сміливо приступати до приготування страви по вподобаному рецептом.

Гарбуз, запечена цілком з яблуками

Склад:

  • гарбуз – 1,5 кг;
  • яблука – 0,5 кг;
  • вершкове масло – 30 г;
  • сметана – 80 г;
  • ядра волоських горіхів – 50 г;
  • ізюм – 100 г;
  • кориця – 2-3 г;
  • цукор – за смаком.
Дивіться також:  Заправка для борщу на зиму в мультиварці

Спосіб приготування:

  • Добре помийте гарбуз і зріжте у неї верхівку з хвостиком. Верхівку не викидайте – вона замінить кришку.
  • Вийміть з гарбуза м’якоть з насінням.
  • Яблука помийте, видаліть серцевину. Наріжте фрукти кубиками середнього розміру.
  • Покладіть шматочки яблук на сковорідку з розтопленим маслом і злегка обсмажте, щоб з них випарувалася зайва волога.
  • Ізюм промийте і обсушіть серветкою.
  • Подрібніть ножем ядра волоських горіхів.
  • Змішайте яблучні шматочки з родзинками і горіхами.
  • Наповніть начинкою гарбуз, присипте її корицею.
  • Сметану змішайте з цукром і залийте їй начинку.
  • Встановіть гарбуз, накриту зрізаною верхівкою, форму та надішліть її в духовку, розігріту до 200 градусів. Через годину перевірте готовність гарбуза. Якщо вона твердовата, запікайте її ще 20-30 хвилин.

Подавати таку гарбуз до столу краще не розрізаючи, щоб гості могли насолодитися цим видовищем і подивуватися вашим кулінарним талантам. За столом гарбуз можна розрізати на шматки, розкласти по тарілках, поруч покласти яблучну начинку.

Гарбуз, запечена з яблуками і медом

Склад:

  • гарбуз – 0,5 кг;
  • яблука – 0,3 кг;
  • мед – 0,2 кг;
  • вода – 100 мл;
  • кориця – 5 р.

Спосіб приготування:

  • Помийте гарбуз, обсушіть її, очистіть. Розрізавши, видаліть насіння. М’якоть наріжте невеликими шматочками.
  • Яблука помийте, виріжте з них серцевину. Наріжте напівкруглими скибочками.
  • Викладіть гарбузове і яблучні шматочки на деко, чергуючи їх довільним чином.
  • Розведіть мед теплою водою, полийте цією рідиною гарбузово-яблучну суміш.
  • Поставте в духовку і запікайте при мінімальній температурі від півтора до двох годин. Якщо температура буде близько 160 градусів, запікати більше години не варто.

Перед подачею посипте блюдо корицею – вона підкреслить його аромат. Гарбуз і яблука можна нарізати для цієї страви не скибочками, а кубиками – в цьому випадку воно приготується швидше. Якщо ви не їсте мед через алергію, заливати гарбуз можна густим цукровим сиропом. Перед цим нарізану на шматочки гарбуз можна збризнути лимонним соком.

Дивіться також:  Ліниві голубці з куркою

Десерт із запеченої гарбуза з яблуками

Склад:

  • гарбуз – 0,3 кг;
  • яблука – 0,2 кг;
  • лимонний сік – 5 мл;
  • кориця – 2-3 г;
  • яєчний білок – 2 шт.;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • масло вершкове – 20 г;
  • цукрова пудра – 120 р.

Спосіб приготування:

  • Ізюм залийте теплою водою і залиште на 10 хвилин. Потім злийте воду, дайте сухофруктам трохи обсохнути.
  • До 180 градусів розігрійте духовку. На хвилинку поставте в нього порожню форму для запікання. Ідеально підійде форма для тортів діаметром 20 см, але можна скористатися аналогічною іншого розміру і форми. Правда, в цьому випадку кількість використовуваних інгредієнтів доведеться пропорційно збільшити.
  • Поки форма не охолола, змастіть її шматочком вершкового масла.
  • Яблука розрізати на 8 часточок, виріжте серцевину.
  • М’якоть гарбуза наріжте шматками приблизно такого ж розміру, що і яблучні дольки.
  • Розкладіть шматки у формі. Збризніть їх лимонним соком, посипте родзинками і корицею.
  • Поставте форму в розігріту духовку і випікайте блюдо 20 хвилин.
  • Дрібно порубаєте ножем горіхи.
  • Охолодіть білки. Збийте міксером в щільну піну, поступово вводячи цукрову пудру. Не припиняючи збивати, додайте горіхи.
  • Вийміть з духовки форму з гарбузово-яблучний асорті. Викладіть зверху тільки що приготовану горіхове безе, розрівняйте ложкою.
  • Поверніть форму в духовку, збавивши температуру до 150-160 градусів. Продовжуйте запікати ще півгодини.

Кисло-солодка м’якоть яблук і ароматною гарбуза під шаром ніжного безе виглядає дуже апетитно. Смак цієї страви неповторний і гармонійний. Спробувавши раз, ви будете готувати цей десерт із запеченої гарбуза з яблуками знову і знову.

Гарбуз, запечена з яблуками в духовці, – нескладне в приготуванні блюдо, здатне прикрасити святковий стіл.

Дивіться також:  Свинячий ошийок, запечений в цибулі