Доглядаємо правильно посудом

В арсеналі кожної гарної господині є маса предметів кухонного начиння. Інколи посуд втрачає колишній блиск, іноді засмучує свою власницю жирними плямами і шматочками засохлої їжі, які ніяк не хочуть відмиватися. В цьому випадку вкрай важливо знати, як здійснювати належний догляд за нею і як зберегти її в первозданному вигляді. У цьому господині можуть допомогти прості рекомендації з приводу того, як правильно мити і очищати посуд від забруднень, як надати їй блиск і як видалити нагар.

Як правильно мити посуд?

Сьогодні у продажу є маса засобів для миття тарілок і каструль, завдяки яким можна без особливих зусиль очистити будь-які забруднення. Серед них зустрічаються навіть кошти, які піклуються про шкіру рук, роблячи їх м’якішими. Однак не завжди за допомогою спеціальних рідин можна впоратися з плямами жиру і бруду, що залишаються на посуді. У цьому випадку вам допоможуть «бабусині рецепти». Для втілення їх у життя потрібні зовсім прості засоби, які завжди є під рукою у хорошої господині:

  • Жирні плями і розводи з посуду можна відмити за допомогою сухої гірчиці. Для цього необхідно додати одну чайну ложку цього інгредієнта в невеликий тазик теплої води і замочити тарілку або каструльку у цьому складі на півгодини. Споліскувати їх слід великою кількістю прохолодної проточної води, щоб усунути специфічний запах гірчиці.
  • Листи і форми із сталі або спеціального харчового металу після використання нерідко містять товстий шар жиру і нагару. Очистити його досить легко. Для цього необхідно зволожити жирну поверхню гарячою водою, злегка промокнути її бавовняною серветкою і натерти заздалегідь приготованим складом з розмоченої соди. По консистенції така суміш повинна нагадувати густу кашу або сметану. Її можна залишати взаємодіяти з забрудненнями не більше ніж на п’ятнадцять хвилин, після чого необхідно змити великою кількістю теплої, але не гарячої води.
  • Емальовані каструлі, гуртки і коновки, на яких також нерідко з’являються складні забруднення, ні в якому разі не слід намагатися очистити за допомогою засобів побутової хімії, що містять у своєму складі абразивні речовини. Вони здатні подряпати емаль і надати їй непрезентабельний вигляд. Для того щоб дбайливо видалити жир, засохлі шматочки їжі, а також наліт з таких поверхонь, потрібно змішати кілька чайних ложок соди, така ж кількість дрібної кухонної солі і пару крапель лимонного соку з водою. Робити це слід таким чином, щоб вийшла паста, по консистенції нагадує шампунь. Після цього даний склад слід нанести на попередньо зволожену емальовану поверхню і залишити взаємодіяти на тридцять-сорок хвилин. За цей час ви встигнете відпочити або зайнятися іншими справами. Змивати такий склад слід за допомогою губки і теплої води. Варто зазначити, що з допомогою такого простого засобу можна очищати не тільки внутрішню частину каструль і ковшиків, але і їх дно, яке піддається дії вогню і стає закопченим. А ще цей спосіб ідеально підійде і для виробів з алюмінію.
Дивіться також:  ТОП-10 продуктів для краси шкіри

Як можна надати посуду блиск?

Раніше найкрасивіші вироби з кришталю, скла, срібла, а також його імітації було прийнято виставляти напоказ. Ці предмети були так званим показником достатку. Сьогодні ця «фішка» вже не в моді, проте кожній господині хочеться, щоб виставлена на стіл під час свята або звичайного сімейного вечері посуд сяяла, як нова. Для кожного матеріалу, використовуваного при її виготовленні, існує свій особливий рецепт неповторного блиску і сяйва:

  • Для срібних глечиків, ваз, молочників, а також столових приладів існує маса спеціальних очищувальних засобів, які продаються у магазинах. Однак коштують вони чимало. Щоб уникнути зайвих витрат, можна користуватися простим, але дієвим способом. Для цього вам знадобиться товчений крейда, розмішаний з водою до пастоподібного стану. До цієї маси необхідно додати пару крапель нашатирю, все ретельно перемішати і натерти предмети срібною кухонного начиння за допомогою нежорсткої щітки або бавовняної серветки. Суміш слід залишити взаємодіяти на посуді на десять-п’ятнадцять хвилин, після чого змити теплою проточною водою. Існує і ще один перевірений і простий спосіб. Надати сріблу сяючий вигляд можна за допомогою звичайної зубної пасти. Її слід нанести на злегка зволожену поверхню за допомогою старої зубної щітки, добре втерти і змити водою.
  • Кришталь і прозоре скло дуже легко можна зробити блискучим і блискучим. Для цього не потрібно винаходити велосипед. Все придумано і випробувано вже давно. Ще наші мами і бабусі використовували соду або дрібну кухонну сіль для того, щоб очистити посуд з даного матеріалу від розлучень і надати їй блиск. На зволожену поверхню келихів, чашок або вазочок слід нанести невелику кількість солі або соди і гарненько розтерти її. Змити ці прості інгредієнти необхідно великою кількістю холодної води. Після цього посуд ретельно витирають кухонним рушником і залишають досушувати в перевернутому вигляді.
  • Порцеляна і кераміка нерідко тьмяніють після використання. Особливо це стосується чайних та кавових сервізів. Адже і чай і каву містять у своєму складі фарбувальні речовини, до того ж, заварюють їх гарячою водою. Очистити чашки, блюдця і чайники з фарфору та кераміки і додати їм блиск можна за допомогою солі і оцту. Суміш цих компонентів необхідно нанести на посуд за допомогою м’якої губки або ганчірки і змити теплою водою через кілька хвилин. А ось обдавати окропом такі вироби не можна.
Дивіться також:  Чи потрібно що-небудь пити під час тренувань?

Існує ще кілька простих рекомендацій, за допомогою яких ви зможете зберегти предмети кухонного начиння в первозданному вигляді. По-перше, вам не слід зберігати кислі та кисломолочні продукти в алюмінієвих каструльках і ковшах. Агресивне середовище роз’їдає цей метал, залишаючи на ньому розлучення і сліди корозії. По-друге, настільки поширені сьогодні пластмасові ємності для зберігання і тазики з мисками не можна мити гарячою водою. Для їх очищення більше підходить тепла з додаванням в неї невеликої кількості рідкого миючого засобу. Ну і головне – ретельно виполіскувати з посуду будь чистячий засіб великою кількістю води.

Як можна надати посуду блиск?

Раніше найкрасивіші вироби з кришталю, скла, срібла, а також його імітації було прийнято виставляти напоказ. Ці предмети були так званим показником достатку. Сьогодні ця «фішка» вже не в моді, проте кожній господині хочеться, щоб виставлена на стіл під час свята або звичайного сімейного вечері посуд сяяла, як нова. Для кожного матеріалу, використовуваного при її виготовленні, існує свій особливий рецепт неповторного блиску і сяйва:

  • Для срібних глечиків, ваз, молочників, а також столових приладів існує маса спеціальних очищувальних засобів, які продаються у магазинах. Однак коштують вони чимало. Щоб уникнути зайвих витрат, можна користуватися простим, але дієвим способом. Для цього вам знадобиться товчений крейда, розмішаний з водою до пастоподібного стану. До цієї маси необхідно додати пару крапель нашатирю, все ретельно перемішати і натерти предмети срібною кухонного начиння за допомогою нежорсткої щітки або бавовняної серветки. Суміш слід залишити взаємодіяти на посуді на десять-п’ятнадцять хвилин, після чого змити теплою проточною водою. Існує і ще один перевірений і простий спосіб. Надати сріблу сяючий вигляд можна за допомогою звичайної зубної пасти. Її слід нанести на злегка зволожену поверхню за допомогою старої зубної щітки, добре втерти і змити водою.
  • Кришталь і прозоре скло дуже легко можна зробити блискучим і блискучим. Для цього не потрібно винаходити велосипед. Все придумано і випробувано вже давно. Ще наші мами і бабусі використовували соду або дрібну кухонну сіль для того, щоб очистити посуд з даного матеріалу від розлучень і надати їй блиск. На зволожену поверхню келихів, чашок або вазочок слід нанести невелику кількість солі або соди і гарненько розтерти її. Змити ці прості інгредієнти необхідно великою кількістю холодної води. Після цього посуд ретельно витирають кухонним рушником і залишають досушувати в перевернутому вигляді.
  • Порцеляна і кераміка нерідко тьмяніють після використання. Особливо це стосується чайних та кавових сервізів. Адже і чай і каву містять у своєму складі фарбувальні речовини, до того ж, заварюють їх гарячою водою. Очистити чашки, блюдця і чайники з фарфору та кераміки і додати їм блиск можна за допомогою солі і оцту. Суміш цих компонентів необхідно нанести на посуд за допомогою м’якої губки або ганчірки і змити теплою водою через кілька хвилин. А ось обдавати окропом такі вироби не можна.
Дивіться також:  Гострий апендицит: симптоми, ознаки, лікування

Існує ще кілька простих рекомендацій, за допомогою яких ви зможете зберегти предмети кухонного начиння в первозданному вигляді. По-перше, вам не слід зберігати кислі та кисломолочні продукти в алюмінієвих каструльках і ковшах. Агресивне середовище роз’їдає цей метал, залишаючи на ньому розлучення і сліди корозії. По-друге, настільки поширені сьогодні пластмасові ємності для зберігання і тазики з мисками не можна мити гарячою водою. Для їх очищення більше підходить тепла з додаванням в неї невеликої кількості рідкого миючого засобу. Ну і головне – ретельно виполіскувати з посуду будь чистячий засіб великою кількістю води.