Дієта і харчування при ревматоїдному артриті

Ревматоїдний артрит не передбачає дотримання жорсткої дієти, як того вимагає, наприклад, гастрит або виразка шлунка. Однак правильне збалансоване харчування під час лікування цього серйозного захворювання може мати значний вплив на загальне самопочуття і стан хворого. Дотримуватися особливого харчування слід хворим, які знаходяться на стадії загострення запалення суглобів, а також в періоді його ремісії.

Сильні болі в суглобах змушують людину вести малорухливий спосіб життя, що сприяє зменшенню споживання його організмом кілокалорій. Зниження рухової активності та харчування жирною їжею з переважанням тваринних жирів і борошняних виробів сприяє набору зайвої ваги, що дуже несприятливо для організму. Для того щоб уникнути таких неприємних змін у вазі, слід дотримуватися спеціальної дієти. Вона передбачає зменшення кількості вживаних в день калорій до 70 р. При цьому їх краще всього отримувати з рослинних жирів і молочних продуктів. Їжу, насичену вуглеводами (здоба, шоколад, варення), рекомендується вживати в невеликій кількості.

Швидкому набору ваги сприяють кондитерські вироби, білий хліб, жирне м’ясо, м’ясні супи, такі субпродукти, як нирки, яловича печінка, язик. Зайва вага здатний значно погіршувати становище хворого, створюючи додаткове навантаження на хворі суглоби, тому на його самопочутті може швидко позначитися навіть невелике збільшення маси тіла.

Дієта при ревматоїдному артриті у стадії ремісії відрізняється тим, що дозволяє хворому вживати в їжу різноманітні продукти, в тому числі середньої калорійності. В його щоденний раціон харчування можуть входити:

  • будь-які каші, зварені на воді або молоці;
  • рибні, овочеві, м’ясні супи. Для рибного супу краще всього використовувати річкову рибу, для м’ясного супу – нежирну яловичину або курку. У тому випадку, якщо загроза зайвої ваги відсутня, щотижня хворому слід вживати окремо приготовану жирну рибу (сьомга, лосось), оскільки в ній міститься вітамін Д;
  • будь хліб;
  • відварне м’ясо, обсмажені з рослинним маслом або приготовані на пару овочі;
  • картопляне пюре;
  • свіжі овочі, фрукти.
Дивіться також:  Підвищений і знижений рівень білка в крові: причини

Із щоденного харчування при ревматоїдному артриті обов’язково слід виключити солодкі газовані (наприклад, кока-колу) і алкогольні напої будь-якої міцності. Вживання спиртного, а також куріння при даному захворюванні є запорукою наступу в найближчому майбутньому інвалідності.

Запивати їжу не рекомендується не тільки хворій людині, але також всім здоровим людям, які бажають зберегти своє здоров’я на довгі роки. Замість кави і газованої води слід пити свіжозаварений чай, особливо зелений, містить антиоксиданти. Мінеральну воду можна вживати в будь-якій кількості, за бажанням.

У список небажаних до вживання продуктів потрапляють помідори, горіхи, картоплю (можна не більше двох разів в тиждень), кабачки, баклажани, солодкий перець. При запаленні суглобів не слід вживати в їжу будь-ковбасну продукцію. З молочних продуктів можна вживати сир, сири, кефір, йогурти. У тому випадку, якщо є проблеми із зайвою вагою, необхідно купувати молоко і його похідні з самим низьким відсотком жирності.

Дотримання дієти при ревматоїдному артриті сприяє поліпшенню самопочуття хворого, в той же час слід розуміти, що одного правильного харчування недостатньо для того, щоб позбутися від проявів цього невиліковного захворювання. Важливою складовою лікування є прийом призначених лікарем лікарських препаратів.