Дієта і харчування при панкреатиті, дієта при гострому і хронічному панкреатиті

Дієта є важливою складовою лікування панкреатиту. Без дотримання певних правил харчування та відмови від вживання деяких продуктів введення в організм лікарських препаратів не матиме належного ефекту. В перші дні госпіталізації при гострій формі захворювання хворому взагалі забороняється вживати що-небудь їстівне. Пити воду при цьому дозволяється в будь-якій кількості, краще, якщо це буде мінеральна вода без газу.

Столову мінеральну воду можна придбати в будь-якому продуктовому супермаркеті. Вважається, що нерозбавлена мінеральна вода випускається у скляній пляшці. Перш ніж пити лікувальну мінеральну воду, яка продається виключно в аптеці, слід порадитися з лікарем, оскільки деякі елементи, що входять до складу такої води можуть сприяти посиленню вироблення ферментів органами травлення, чого при панкреатиті допустити ні в якому разі не можна. Голодування ж, навпаки, знижує вироблення панкреатичного соку, а також прискорює нормалізацію роботи органу.

До розвитку панкреатиту в більшості випадків призводить харчування жирної і смаженої їжею, щоденні перекуси на бігу і відвідування різноманітних фаст-фудів. На час лікування захворювання слід відмовитися від відвідування подібних закладів і взяти за правило щодня готувати свіжу їжу та слідкувати за тим, з чого вона складається.

Основною метою обмеження харчування при гострому панкреатиті є забезпечення запаленої органу повного спокою, а також зменшення виробляється їм травного соку. На четвертий день лікування хворому дозволяється вживати невелику кількість їжі. При цьому в ній практично повинні бути відсутні вуглеводи, має бути невелика кількість жирів і трохи більше білків. Енергетична цінність дієти при гострому панкреатиті становить не більше 2700 ккал у день. Дієта складається строго індивідуально, з урахуванням таких факторів, як стан хворого, його самопочуття, вік, вага, наявність або відсутність ускладнень.

Дивіться також:  Судоми в ногах: причини, лікування, що робити при судомах в ногах

Що можна їсти при панкреатиті в стадії загострення?

Вся їжа для хворого готується виключно в пароварці, тобто на пару, без додавання спецій і солі. Смажені і тушковані страви у перші тижні лікування йому вживати вкрай небажано. У щоденний раціон харчування хворого слід включити: нежирне м’ясо (курка, річкова риба), курячі яйця, каші (рисова, гречана), легкі супи, зварені на пару овочі. З солодкого можна фруктове желе і кисіль, з фруктів і ягід – полуницю, банани, груші, некислі яблука (рекомендується запікати в духовці). У міру одужання раціон хворого повинен ставати все різноманітніше для того, щоб організм отримував всі необхідні мікроелементи і вітаміни.

Молочні продукти при гострому панкреатиті вживати дозволяється. Вони повинні бути знежиреними і зовсім свіжими. Найбільш корисний в даному випадку домашній кефір, який можна придбати з рук у знайомих, які проживають у сільській місцевості. Молоко і кефір, купуються в магазині, не повинні мати жирність більше 2,5 %.

Харчування при хронічному панкреатиті може бути більш різноманітним. Хворим при цьому рекомендується дотримуватися спеціальної білкової дієти. Білок є важливою складовою абсолютно всіх органів і тканин людського організму. При повільно поточному панкреатиті ці речовини, що входить до складу панкреатичного соку, просто розтрачуються. Дана дієта покликана заповнити в організмі людини нормальний кількість білка. Вона передбачає щоденне вживання їжі, до складу якої входить 150 г білка, в тому числі тваринного походження, а також підвищену кількість вітамінів A, B, B2, B6. Енергетична цінність дієти при хронічному панкреатиті становить 3000 ккал.

У щотижневий раціон харчування хворого при цьому входять: крупи (гречка, манка, просо, рис, пшоно), макарони відварені або запечені овочі, нежирні молочні продукти, куряче м’ясо, річкова риба, яловичина, тверді сири, приготовані на пару, котлети, манти, картопляне пюре, легкі супи, гарбузові каші, пшеничний хліб, компоти з ягід, натуральні соки, кисіль. Крім цього, йому необхідно вживати овочі і фрукти у свіжому вигляді. Це можуть бути морква, капуста, кукурудза, полуниця, хурма, груші, яблука. Коли хочеться пити, замість звичайної води можна вживати мінеральну воду, солодкий кисіль, некислий морс, чай, свіжовичавлений сік з овочів і фруктів. Найбільш корисний при хронічному запаленні підшлункової залози морквяний, буряковий, картопляний сік. Чаювання при панкреатиті можна урізноманітнити солодкої запіканкою, пудингом, творожниками. Шоколад вживати не рекомендується, замість нього в чай можна додати ложку цукру або меду. Натуральний бджолиний мед при панкреатиті дозволяється, однак в строго обмеженій кількості і в тому разі, якщо захворювання успішно лікується і не має яскраво вираженої симптоматики.

Дивіться також:  Базофіли підвищені у дорослого, про що це говорить? Причини підвищених базофілів у дорослих

Заборонені продукти

У список заборонених продуктів при обох формах панкреатиту потрапляють: копченості, консерви, ковбаси, жирне м’ясо, морські делікатеси, деякі ягоди і фрукти (лимони, апельсини, мандарини, виноград), здобна випічка, горіхи, шоколад, житній хліб. З напоїв не слід вживати каву і газовані солодкі води. Кава, наприклад, можна замінити напоєм з цикорію. Коріння цієї рослини ще в давнину застосовували для створення корисного, підбадьорливого і смачного напою. Запивати їжу дієта при панкреатиті не рекомендує. Зелений чай, натуральний сік, відвари з цілющих трав краще випивати за півгодини до їди або через такий же час після закінчення трапези. І ніякого алкоголю! Вживання навіть самого простого алкогольного напою – пива може обернутися для хворого повторною госпіталізацією.

Дотримуватися певних правил харчування необхідно протягом усього періоду лікування панкреатиту, а вживання деяких продуктів слід зовсім виключити з свого життя для того, щоб знову не опинитися в медичному закладі з яким-небудь захворюванням органів травлення.