Цукати з сливи

Цукаты из сливыНезважаючи на велику кількість цукру, домашні цукати з сливи набагато корисніше покупних солодощів. В них не містяться барвники, консерванти і всякі інші сумнівні добавки. Крім того, що містяться в зливі вітаміни, мікроелементи і клітковина практично повністю зберігаються. Справа в тому, що вони не піддаються тривалій термічній обробці, а також не руйнуються процесі сушіння. Ну і звичайно, цукати з сливи без кісточок зберігають свій натуральний аромат і набувають приємний кисло-солодкий смак, якими не можуть похвалитися ні одні цукерки.

Інгредієнти:

  • слива – 2 кг;
  • цукровий пісок – 2,5 кг.

Після сушіння з 2 кг плодів виходить 500-700 г цукатів.
Час приготування – 4-5 днів.

Приготування з фото покроково

1. Для того щоб цукати вийшли соковитими і смачними, необхідно насамперед вибрати правильне сировину. Зливу повинна бути стиглою, але щільною. Перевагу краще віддавати сортам з легко відокремленою кісточкою. М’які, пошкоджені плоди з вадами на поверхні не підходять. Також дуже важливо, щоб зливу не була червивой.
Фрукти слід ретельно вимити, обсушити і, розрізаємо на 2 половинки, видалити кісточки.
2. В невеликій кількості води або свіжовичавленого сливового соку (200 мл) розвести цукровий пісок. Повільно нагріваючи і постійно помішуючи, сироп довести до кипіння. Після зняття з його поверхні піни, необхідно залити їм підготовлені сливи. Спочатку буде здаватися, що сиропу недостатньо. Однак дуже скоро під впливом високої температури сливи пустять сік і їх загальний обсяг зменшиться.
3. Варити плоди слід за 5 хв у 3 прийоми. Перерви між нагревами повинні тривати не менше 6 годин. Можна залишати сливи в остиглому сиропі на ніч. Такі довгі інтервали необхідні для поступового заміщення вологи в плодах цукром.
4. Після третього кип’ятіння сливи потрібно перекласти в друшляк, встановлений над мискою. Стікає рідина разом іншим сиропом можна зберегти для нової порції цукатів або використовувати як основу для фруктових напоїв.
5. Злегка підсушені сливи необхідно розкласти на підносі і помістити на 3-4 дні у спекотне, добре провітрюване місце. Найкраще цукати з сливи будуть сохнути на балконі, що виходить на південну сторону. В перші 2-3 години, поки плоди ще не вкрилися цукровою скоринкою, їх можна накрити чистою марлевою серветкою, щоб запобігти осіданню на їх поверхні вуличної пилу.
6. Кожен день сливи потрібно перевертати, щоб вони рівномірно підсихали. Коли вони перестануть липнути до пальців, їх можна збирати.
7. За бажанням готові цукати з сливи можна обсипати цукровою пудрою.

Дивіться також:  Як приготувати картоплю, що можна приготувати з картоплі