Чому не розварюється горох

Почему не разваривается горохНавіть досвідчені господині, готуючи те або інше блюдо, іноді сумніваються, чи правильно вони все роблять.

Особливо багато питань виникає у них при варінні гороху. Адже горох – овоч непередбачуваний. Він то розварюватися не хоче, залишаючись жорстким довгий час, то, навпаки, швидко розкисає, хоча за рецептом потрібно, щоб горошини залишалися цілими. Чому ж так виходить?

Виявляється, все залежить від сорту гороху, ступеня його зрілості, способі обробки зерен, а також часу зберігання до його використання.

Горох, який зберігався близько року, буде варитися довше, ніж свіжозібраний або той, який зберігався нетривалий час. Деякі господині дивляться дату на упаковці з горохом, але в цьому випадку може підстерігати невдача, адже на упаковці зазначають дату розфасовки і ще невідомо, скільки часу горох зберігався в сховищі до цього моменту.

Як правильно замочувати горох

Більш вологе зерно вариться швидше, ніж сухе, так як воно швидше набухає.

Сухий горох перед варінням рекомендується замочувати. Але і тут є свої тонкощі.

  • Горох замочують у холодній воді, температура якої не перевищує +15°. Якщо горох замочити в теплій воді і залишити на тривалий час, наприклад, на 5-8 годин, то він може просто напросто закиснути. І не завжди можна визначити за зовнішнім виглядом або смаку закисший горох. Адже незначне закисання ніяк себе не проявляє, але при варінні горох погано розварюється і набуває неприємного «мильний» присмак пророслого зерна.
  • Для замочування води беруть в два рази більше, ніж гороху.
  • Замочений горох збільшується в об’ємі в два рази.
  • Якщо горох використовується для варіння горохового супу, то горох можна не замочувати. Достатньо лише перебрати, видаливши сміття, а потім помити в холодній воді. Тому що при варінні без замочування практично весь горох втрачає форму, тобто розварюється.
  • Якщо для страви потрібен не розварений горох, а цілий, то його замочують у холодній воді на 5-6 годин. Це дозволяє збільшити вихід готової продукції вдвічі. Для варіння горохового пюре надходять так само. Коли ж горох звариться, варіння припиняють, горох солять і залишають у відварі на 15-20 хвилин. Потім відвар зливають, а горох у гарячому вигляді протирають крізь сито або пропускають через м’ясорубку або товчуть товкачиком.
Дивіться також:  Салат «Донський» на зиму
Загрузка...

Ще кілька порад

Замочений горох заливають холодною водою, доводять до кипіння і варять 1-1,5 години до м’якості. Вода при цьому повинна лише злегка кипіти.

Вважається, що горох швидше звариться, якщо його залити холодною кип’яченою водою. Хоча практика показує, що особливої ролі не грає той факт, у яку воду опускають горох для варіння. Горох, опущений у киплячу воду, вариться абсолютно стільки ж, скільки і горох, залитий холодною водою, причому взятий з тієї ж пачки.

Якщо за рецептом потрібно додати в горох томат-пасту, оцет та інші спеції (у тому числі і сіль), то це роблять в самому кінці варіння, коли горох повністю звариться.

При довгому варінні гороху вода сильно википає, і господині змушені доливати воду. І тут є свої тонкощі. Якщо вода википіла, то потрібно доливати тільки окріп, щоб не припинялося кипіння. Але якщо долити холодну воду, то зерна… розтріскуються. Що господаркам теж іноді на руку.

Час варіння гороху залежить від його форми. Круглий світло-жовтий горох вариться набагато довше, ніж колотий жовтого кольору.

Якщо все-таки потрібно зварити горох швидше, то у виняткових випадках вдаються до одного перевіреного способу. Під час варіння у воду з горохом додають трохи соди (на кінчику ножа). З’явилася при цьому піну видаляють. Такий метод дозволяє прискорити варіння гороху, але при цьому відбувається руйнування вітаміну В1, а також смак гороху хоча і незначно, але погіршується.

Але на які б хитрощі ні йшли господині щоб швидко зварити горох, вони повинні пам’ятати, що горох – самий «довгограючий» овоч.

Тому потрібно запастися терпінням, вибирати правильні сорти гороху і тоді не доведеться задаватися питанням, чому ж горох довго не розварюється.

Дивіться також:  Окрошка на айрані