Чак-чак — покрокові рецепти приготування торта в домашніх умовах

Добрий день всім. На зв’язку з вами знову я, Тетяна Кашицина. Всі ми в очікуванні теплого літа, а наші дітки ще й чекають приходу самого яскравого свята — День Захисту Дітей. Не знаю як ви, а я люблю порадувати в цей день свою доньку приємними сюрпризами. І на цей раз буду готувати для неї дуже смачну східну солодкість — чак-чак. Готується легко, зовнішній вигляд викликає інтерес у дітей, ну і просто це дуже смачне блюдо, яке не залишає байдужими ні кого.

А ви коли-небудь готували такий незвичайний торт? Якщо ні, то сьогоднішня стаття буде для вас цікавою та корисною. Ми поговоримо з вами про різні способи приготування даного страви, розберемо докладно складу і багато іншого. Так що читайте з задоволенням і готуйте частування як на свято, так і без особливого приводу.

Історія виникнення страви та його калорійність

Чак-чак — татарське національне блюдо. Згідно легендам, страва має свої коріння з Волзької Булгарії. Солодке ласощі готується з традиційних продуктів — борошна, яєць, масла і меду.

Це блюдо незмінний атрибут татарських весіль. А мистецтво приготування прийшло до нас з Булгарських часів.

Легенда свідчить, що одного разу хан Булгарії вирішив одружити свого єдиного сина і захотів щоб на весільному столі стояло нове частування:

  • Щоб воно дивувало всіх простотою приготування, щоб довго не псувалося і при цьому не втрачало б своїх смакових якостей. Щоб це блюдо було дуже поживним, а воїни могли б його є не злазячи з сідла. І головна умова – щоб це блюдо могло прикрашати будь-яку урочисту подію як символ і уособлення всього народу великої Булгарії. І не соромно було б його не тільки подавати на стіл кращим гостям, але і відправляти в якості гостинця в далекі країни. І щоб там за морями, спробувавши це блюдо, кожен захотів би поглянути на велику Булгарію!

Довго намагалися майстри кулінарного мистецтва, кухаря і прості жителі ханства. Багато цікавих і смачних страв перепробував хан і з безлічі він вибрав одне, що ідеально підходить до всім вимогам – це чак-чак, приготовлений з борошна, яєць і меду дружиною одного пастуха. І на весілля єдиного сина хан подарував молодятам чудове ласощі. І при цьому побажав щоб вони жили прилипши один до одного як медом помазаний цей торт, щоб дітей у них було стільки скільки горошин у цій випічці, щоб жили вони в золоті і життя їх йшла тільки в гору, щоб мовлення один одного, у них завжди були тільки солодкими. Щоб вони трималися зі своєю сім’єю і зі своїм народом, як цей у купу зібраний мурашник. З тих пір на татарських весіллях, як саме дороге частування і прикраса столу молодим підносять чак-чак.

Дивіться також:  Пишні оладки на молоці. 10 смачних і популярних рецептів

Калорійність: ккал: 363; білки, г: 8.6; жири, г: 1.9; вуглеводи, г: 77.9.

Загрузка...

Класичний рецепт чак-чака по-татарськи

Рецепт солодкого страви, прийшов до нас зі Сходу. Татари вважають його своїм національним блюдом.

У класичний спосіб, згідно з оригінальною рецептурою з медом по-татарськи, входять доступні інгредієнти: борошно, яйця, масло, горілка, мед, цукор, горіхи. Горілку можна повністю замінити на воду.

Інгредієнти:

  • борошно — 2,5 склянки
  • яйця -3 шт.
  • вода або горілка — 3-4 ст. л.
  • масло вершкове — 120 гр.
  • мед — чверть склянки
  • цукор — півсклянки
  • горіхи або цукати — за смаком

Спосіб приготування:

1. Насипте в миску борошно, у центрі з допомогою яйця зробіть поглиблення.

2. Яйця розбийте в центрі, поступово перемішуючи їх з борошном. Робити це можна за допомогою виделки або руками.

3. Додаємо або води або горілки. Стільки, щоб тісто добре отлипало від рук.

4. Замісіть тісто. Тісто по консистенції має вийти як пельменний. Накрийте тісто серветкою або покладіть в целофановий пакет і дайте настоятися хвилин 30.

5. Потім відрізаємо або відщипуємо від тесту шматочок і розгортаємо його качалкою. Ріжемо тісто на дрібні шматочки довільної форми. Класичний спосіб нарізки на чак — чак — як домашня локшина. Злегка присипте тісто борошном.

6. Опустіть нарізане тісто в кипляче масло невеликими порціями. Підсмажте на середньому вогні до золотистого кольору і хрусткої смаку, близько 5 хвилин. Обов’язково перемішуйте, щоб локшина не злиплася між собою.

7. Готову локшину покладіть на паперову серветку для стікання зайвого жиру. А поки приготуємо сироп, для цього в каструлі з’єднайте мед з цукром.

8. Перемішайте і поставте на плиту на слабкий вогонь. Готувати до повного розчинення цукру.

9. У глибоку миску викладіть обсмажені шматочки тіста. Залийте смажене тісто гарячим медовим сиропом. Швидко перемішайте столовою ложкою, поки сироп не загус. Після цього змочіть руки в холодній воді і викладіть чак-чак на блюдо, надаючи форму гірки, форму торта. вгору прикрасити горіхами або цукатами. Залиште смачний десерт для просочення і повного застигання. До столу цю солодкість можна подавати цілком або окремими шматочками.

Дивіться також:  Паска великодня - 10 найбільш смачних рецептів з покроковим описом на Великдень

Приємного вам чаювання!

Простий рецепт з кукурудзяних паличок і ірисок

Такий варіант родом з мого дитинства. Це дуже простий, швидкий і смачний десерт, зможе приготувати будь-який, а для дітей вийде дуже смачне блюдо.

Інгредієнти:

  • Ірис «Кіс-Кіс» — 500 гр.
  • Масло вершкове — 200 гр.
  • Кукурудзяні палички – пакет 150 гр.

Спосіб приготування:

1. Іриски попередньо очищаємо від фантиків.

2. У глибокій чашці розтоплюємо на маленькому вогні пачку масла.

3. Коли масло розтопиться, висипаємо іриски і постійно помішуємо, поки всі іриски не розтануть в однорідну рідку масу.

4. Вимикаємо вогонь, висипаємо в цю ж чашку кукурудзяні палички і ретельно перемішуємо, щоб всі палички вкрилися солодкою масою.

5. Викладаємо отриману суміш на тарілочки у вигляді гірки і йдемо пити чай.

Чак-чак, приготований з кукурудзяних паличок і ірисок, буде прикрашати і радувати будь-яке дитяче свято.

Готуємо по відео рецептом зі згущеним молоком

А тепер приготуємо з вами тортик з кукурудзяних паличок і згущеного молока. Дивіться відео приготування і пишіть свої коментарі.

Загрузка...

Як приготувати чак-чак з соломки

Це частування чимось схоже на наш хмиз, тільки от полито смачним сиропом. Оригінальним рецептом приготування цієї страви є варіант з солоної соломки. Спробуйте, може саме цей спосіб стане вашим улюбленим.

Інгредієнти:

  • Рослинне масло — 20 мл
  • Мед — 1 ст.
  • Соломка з сіллю — 100 гр.
  • Родзинки без кісточок — 2 ст. л.
  • Цукровий пісок — 1 ст.
  • Мигдальна стружка — 2 ст. л.

Спосіб приготування:

Залийте водою ізюм, щоб він набух.

Каструлю наповніть водою, поставте на вогонь. Коли вода закипить, насипте цукор і помішуйте, поки він не розчиниться. Таким чином, у вас вийде цукровий сироп.

У готовий цукровий сироп потрібно додати родзинки і мигдаль, всю цю масу поварити ще дві хвилини і зняти з вогню. Влити мед і все ретельно перемішати.

Тепер наламайте на шматочки соломку, розміром приблизно по 2 сантиметри і высыпите їх у медову масу. Візьміть невеликі формочки для десерту, змастіть їх рослинною олією, розлийте по ним чак-чак і поставте в холодильник. Коли чак-чак застигне, можна пригощатися!

Спосіб приготування із заморожених яєць

На завершення моєї статті хочеться поділитися ще одним справжнім рецептом татарського вироби. Самий головний секрет напевно полягає в тому, що яйця для такого ласощі потрібні не свіжі, а заморожені. Бажано що б вони піддавалися заморожуванню не менше 7 днів.

Інгредієнти:

  • Яйця
  • Борошно
  • Сода
  • Жир або олія для смаження
Дивіться також:  Пиріжки з цибулею і яйцем в духовці

Для заливки:

  • Цукор
  • Вода
  • Мед

Спосіб приготування:

1. Заморожені яйця (5 шт.) розморожують і збивають як випливає з жовтками і білками до піни. Кладуть щіпку соди і збивають ще трохи. Після додається борошно і міситься тісто. Тісто потрібно місити хвилин 20. Воно не повинно бути твердим. Повинно бути м’якше тесту яке робиться на локшину. Потім тісто потрібно прикрити вологою ганчірочкою або тарілкою хвилин на 20. Після того як тісто відлежиться його треба розкачати в круг товщиною не більше 5 мм Нарізати на смужки, смужки розрізати на брусочки.

2. Отримані брусочки потрібно просіяти через сито від борошна, інакше при готуванні борошно буде підгоряти.

3. Поки тісто відлежується потрібно приготувати жир для смаження. Можна використовувати рафіновану пляшкове масло і топлений нутряний яловичий жир. Жир треба розтопити і додати масло, закип’ятити і дати трохи охолонути! Це обов’язкова умова. Інакше чак-чак вийде тріснутим, а це не правильно. Коли жир трохи охолоне в нього кладуться брусочки тесту.

4. У брусочків повинні побіліти кінчики. Тримати так приблизно 1 хвилину. Після того як кінчики побіліють треба поставити каструлю на вогонь і постійно помішувати брусочки шумівкою. Брусочки почнуть збільшуватися в розмірах і набувати яскравий красивий колір і осядуть на дно.

5. Готові чак-чакі виймаємо шумівкою і складаємо в миску.

6. Наступну порцію брусочків готуємо так само. Не забудьте охолодити масло! Після того як цілий тазик паличок готовий починаємо робити сироп. 2 склянки цукрового піску заливаємо 1 склянкою води. Ставимо на вогонь.
Через 10 хвилин після початку кипіння кладемо 2 чайні ложки меду і кип’ятимо ще 20 хвилин на повільному вогні.

7. Маса повинна трохи загуснути. Головне не прогавити цей процес. А то сироп побіліє і чак-чак потім не склеїться.

8. Сироп потрібно трохи остудити. Сиропом залити палички і акуратно перемішати.

9. Після ретельного перемішування потрібно почати формувати гірки. Нагадує формування торта Мурашник. Класти невеликими порціями і слеплять купки руками.

Багато напевно найчастіше купують таку насолоду, адже якщо готувати його за класичним рецептом, то це досить довгий процес і може не з першого разу вийде. А ви самі готуєте це блюдо? Я якщо чесно зазвичай роблю його з кукурудзяних паличок, швидко і смачно. Хочу почути вашу думку з приводу цього ласощі. А також не забувайте ділитися рецептами за допомогою кнопок соціальних мереж. Ну а на цьому все, до нової зустрічі!